A szellemi ébredés főnixmadara az emberi kétségbeesés hamvaiból születik.

Tolték álmok – Tudatos álmodás 11. rész

2018. április 23. - HalászEmese

Azt hiszem, hogy a legmélyebb gödröt a toltékok ásták ki az álmodás földjén. Számomra legalábbis az ő tudományuk áll a legközelebb ahhoz, amit szeretnék elérni a tudatos álmodás terén. Ezért aztán, érdemes e nagyszerű és roppant érdekes hagyománnyal kicsit többet foglalkozni, hogy megértsük majd az álmodáshoz vezető gyakorlataikat. Ezzel pedig el is érkezünk a Magana féle álmodási technikákhoz, melyben nagyon fontosak lesznek a következő ismeretek!

A toltékok számára a négyes szám jelentős. Ez onnan ered, hogy számukra a Teremtő egy férfi és egy női energia volt (egy sas alakjában). Ő volt az első istenek anyja és apja. Az első istenek – négy gyermekük – a Tezcatlipoca nevet és a négy égtájat kapták:

  1. Észak: Fekete Tezcatlipoca. Az alvilági lények lényegének őrzője.
  2. Nyugat: Vörös Tezcatlipoca. Élet és halál. A Fekete Tezcatlipocát szabályozza.
  3. Dél: Kék Tezc. Előrelátó, vezet az álmokban. Segítséget nyújt.
  4. Kelet: Fehér Tezc. A fény és a tudás megfelelője.

A négyes és 13-as számnak (és többszöröseinek) alapvetően nagy jelentősége van a tolték hagyományban. Például 4 szelet is számon tartanak ehhez négyféle férfi és négyféle női típust, melyekbe hitük szerint a világon mindenki besorolható. De van négy fő elem vagy négy fő szín, amivel még dolgoznak az álmodók, akiknek elvileg egy éjjelen 8 álmuknak is lenniük kellene.

További érdekesség, hogy a toltékok a világegyetemet egyetlen virág alakzatban le tudták rajzolni:

Milyen érdekes, hogy Dante pokla is 9 körből áll, nemde?

Egyéb módja és erős szimbolikája a hitüknek a Fekete Tezcatlipoca rajza. Ezzel már bizonyára többen találkoztak:

 

A Fekete Tezcatlipoca mindent egyben ábárázol, amire csak szükség van a tudatos álmodáshoz:

Szeme oldalra tekint, jelezve ezzel a periférikus látás jelentőségét. Ez is egy gyakorlat: a szem bandzsítása, hogy minél többet fogadjon be a szemünk, még ha nem is éles a kép (jobb is), akkor is többet láthatunk.

Egyik szemét a kendője takarja, de ez a kendő tetején nyílik ki újra, ami a dolgok mögé látásának fontosságát jelzi.

Egyik lába helyett pedig obszidiántükröt látunk. Az obszidiántükör az egyik legfontosabb kelléke a tolték álmodásnak. Nyilván itt érdemes feltenni a kérdést, hogy szupi, de hol lehet ilyet kapni? Nos, sehol.... Legalábbis nagyon nehezen lehet beszerezni, nagyon drágán és akkor az a tükör még mindig nem biztos, hogy jó is lesz, mert egyáltalán nem mindegy, hogy honnan származik, hogyan készítették és a többi. "De akkor mi lesz most ezzel az egésszel?" - kérdezheted jogosan kedves Olvasóm. Nos, a toltékok is tisztában voltak vele, hogy nem függhet mindenkinek obszidiántükör a szoba falán (nem a szoba falára való tükörről van szó), más módjai is léteznek az álmodásnak és a látásnak, amit ebben a tükörben valósítottak meg. Nanáhogy sokkal nehezebb! Ezt eltaláltad! De mégis, ha egyszer nincs más megoldás? Legyen annyi elég nyugtatásul, hogy talán jobb is, ha mi fedezzük fel az álmodás és a látás valódiságát, mintsem egy tükörben olyasmit lássunk, amire talán nem vagyunk tökéletesen felkészülve. Európában elég befogadni ezeket a hagyományokat is, nem még a sok hirtelen vele járó - sokszor félelmetes - látomásokat.

Szóval ne add fel itt, mert nemsokára jönnek a gyakorlatok és ezekhez nem kell majd semmi más, csak gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.... No meg idő.

A titkok őrzői - dömösi prépostsági romok

Arra gondoltam, hogy pár képet teszek fel facebookra, de hát amit mellé írtam volna, az bizony hosszabb egy egyszerű kis bejegyzésnél. Így aztán itt osztanám meg a legújabb kis csodát az életünkben.

Én már jártam sokszor a dömösi romoknál, de még csak egyszer találtam ott valakit, aki azért mondott is ezt-azt erről a templom(?)maradványról. Látszólag nem sok: egy építmény, egy csodaszép altemplom részlettel, de ha az ember mögé néz picit, akkor bizony sok titokra fény derül s még több titok sejlik fel a homályban.

Mivel ez a blog a spiritualitást hivatott hétköznapi formába önteni, így ugye nem bánjátok, ha egy picit elvonatkoztatok attól, amit a hétköznapi szem láthat ezen a gyönyörű helyen?

Éltem én Dömösön pár hónapot, talán évet is. Az egyetlen, ami ebből a kis községből megmaradt, az a hangulat és persze a romok. Amennyiszer csak lehetett felmentem. 19-20 évesen még nem voltam én ennyire spiri, de valami mindig odahúzott. Tegnapi látogatásunk alkalmával már nem csak éreztem, hanem tudtam is, hogy mi.

Spóner Orsolya, aki egy tündéri, szókimondó és igaz lelkű személy, a lehető legjobb tárlatvezető, akit csak e hely kívánhatna magának. Legalább annyi titok övezi csodás személyiségét, világképét és tudását, mint amennyi a helyet, melyet óv. Ő a hely igazi őrzője. Sőt, több is annál! Itt, tőle nem a megszokott blablát kapja az ember, nem egy hivatalos szöveget, melyben több a kérdés, mint a tény, hanem az igazat, mely ez esetben bizony nehezen feltárható a romok elfeledettsége miatt. Örökségünk e hely, egy darabka igaz történelem, mely többet érdemelne. Állapotmegóvásra, feltárásra, rekonstrukcióra lenne szüksége, hogy felfedhesse további titkait.

A romokkal egyelőre Orsi törődik a legtöbbet s próbál többet tenni érte. Ami végtelenül lelkesítő, de egyben szomorú is, mert Esztergomban pár kőfej köré olyan kultuszt emelünk, hogy nincs olyan, hogy ne ülne ott valaki, de egy energiavonalon, egy olyan csodás és hatalmas erőhelyen, mint a dömösi prépostsági romok, alig valakit találni. Bár örömmel tapasztaltam, hogy egyre több a látogató és egyre többen jönnek feltöltődni, hiszen, ami eddig feltárásra került belőle, már az is csodaszép. Mi is ezért mentünk. Orsi pedig, hab volt a tortán. Közvetlensége és a helyről birtokolt hatalmas tudása teljesen lenyűgözött minket. Egyetlen pillanat alatt megszerettük őt!

A romokról még érdemes tudni, hogy bizony lelke van. Nem is egy! Na jó ez félig meddig viccesen hangzik, de jómagam több lelket is érzékeltem ott, mint azt megtudtuk nem alaptalan az érzésem. De nem is ez a lényeg! Hanem a hely energetikai csodája! Olyan nagy az ereje itt, hogy bizony első alkalommal rendesen fejbe kólinthat. Női energiái a férfiakat nehezen fogadják be, de idővel ez is megtörténik. Minden esetre nem árt, ha a férfiak először óvatosan lépkednek a romok területén! :-) Zoli is lehorzsolta a kezét vérzésig, pedig már másodjára volt ott velem. Jómagam csak ülni vágyom ott órákon át, csöndben, nyugalomban s szó szerint érezni az összes sejtemben az energiákat, ahogyan töltik fel a testemet valami csodálatos érzéssel. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor ki fogunk menni!

 

 

Teljes szívemből ajánlom mindenkinek, hogy ha erre jár - ha nem - látogassák meg a romokat. Tipp: nov.1 és febr 28. között egy hívás a képen látható elérhetőségen és Orsi már kapja is fel a telefont, hipphopp megbeszéltek egy időpontot és kész is a bejelentkezés.  

 

 

 

Szóval, aki igazi, spirituális feltöltődésre vágyik, az utazzon a dömösi prépostsági romokhoz! :-)

 

A képeket én és a férjem, Zoltán készítettük a helyszínen, utómunkát én végeztem.

Nagualizmus – Tudatos álmodás 10.rész

Szépen haladunk az alapokkal, már nincs sok hátra és nagyjából mindent tudni fogtok, amire csak szükség lehet. Elismerem a tonál és naguál vagy épp maga a nagualizmus elég misztikusan hangzik, de tapasztalataim szerint sokkal több köze van mind az álmodáshoz, a tudatos álmodáshoz, és a spirituális élethez, mint a pszichológiai alapokon nyugvó ismereteink. Habár ez utóbbit sem dobhatjuk sutba. ;-) Nemsokára erről is bővebben írok. Addig is, lássuk, mi is az a Nagualizmus.

A nagualizmus vagyis a tudatos álmodás nem más, mint a tonál és a naguál egyesülése, miután aludni térünk. Ez az egyesülés egy energiatestet eredményez. Ilyen egyszerű, csupán ennyi az egész misztikus megfogalmazás mögötti energetikai definíció.

A tonálról és a naguálról már írtam az előző bejegyzésben, ha lemaradtál, akkor esetleg most érdemes bepótolni, mert még sokszor fogjuk ezeket a kifejezéseket használni: Tonál és naguál

tumblr_nkq1rkdv5t1rejzeso1_500.jpg

Ezt a vegyített tudatállapotot ébren is el lehet érni. Amikor ez megtörténik, éber állapotunkban is képessé válik a más valóságok információiba való betekintés. Amit ezután még elérni lehetséges az például a kollektív álomba vagy akár más emberek álmába való belépés.

A nagualizmusnak a tolték hagyomány két fő ágát különbözteti meg.

Az egyik az, amikor a nagualizmust egy külső segítséggel találjuk meg. Ilyen például az alkohol vagy különböző hallucinogén növények. Ezekkel találkozhatunk Castañeda könyveiben is, peyot vagy mescal növények formájában.

A másik irányzat, amikor légzés és mozgástechnikát alkalmaznak a tudatállapot befolyásolására. Ez jóval egészségesebb, mondanom sem kell. A keleti tanok itt is visszaköszönnek, hiszen a buddhizmusban is nagyon sok a légzéstechnikai gyakorlat. A levitáció sem más, csupán egy légzésgyakorlat – mondják, akik már képesek erre. Szóval mozgás és légzéstechnikával közelebb juthatunk a tudatos álmodáshoz.

A két irányzat között a különbség abban áll, hogy míg az egyik egészségromboló hatású és javarészt irányíthatatlan tudást kölcsönöz, a másik irányíthatóbb, tudati tisztaságát sem vitathatjuk, habár jóval tovább tart így elérni a vágyott álmodást. Döntse el mindenki, hogy melyiket választja, én mindenképp a második lehetőséget javaslom és a következőkben ezeket a technikákat fogom ismertetni, Magaña nyomán.

Te mit viszel magaddal az álmok országába?

Járok kelek a világban. Reggel felkelek, elkészülök, munkába megyek. Találkozom sok emberrel, beszélgetek velük az időjárásról, jelenleg ugye a politikáról, illetve sok esetben csak hallgatok. Meghallgatok másokat. Elvégzem a munkám, adatok, diagrammok, dolgozói kérések. A dolgozók panaszkodnak. Ismét hallgatok. Hazamegyek vagy elmegyek másokhoz, meghallgatom őket, beszélgetek velük az időjárásról... aztán este lefekszem aludni. Akár egy élet. Egy körforgás. Mit vittem este magammal az álmok országába? Semmit. Sem tárgyakat, sem embereket nem vihetek magammal.

james-wainscoat-596423-unsplash.jpg

De van valami....

Mert ha valami érdekel ebben az óriási színházban, az nem kézzel fogható. Amikor megyek az úton és éppen arról gondolkodom, hogy mi mindent kell még csinálnom, ötletelek a vállalkozásomhoz, szóval tele a fejem minden egyáltalán nem fontos dologgal, akkor egyszer csak szembejön egy ismerős és jó étvágyat kíván. Semmi mást nem tett. Nem mesélte el az egész életét, nem akarta kipanaszkodni sem magát és felszínes csevejbe sem kezdett, de még csak nem is kérdezte meg, hogy hogy vagyok. Csak egészen egyszerűen jó étvágyat kívánt. S én szerettem volna megölelni őt ezért. Egy egyszerű kis kedvesség. Hihetetlenül jól tud esni! A sok napi történésben ez a kis figyelem, olyan mélyen hatolt a szívembe, olyan nagyon jól esett és annyira kizökkentett, hogy nagyon hálás voltam érte.

Ma este nem fogok azon gondolkodni, hogy ma mit viszek magammal az álmok országába. Ma este magammal fogok vinni egy kis jó Érzést! Egy olyan dolgot, az egyetlen dolgot, amivel az ember lelke több lehet és magával viheti: szívig hatoló érzéseket.

Tonál és Naguál – Tudatos álmodás 9.rész

Sergio Magaña – A tolték titok című könyvét vettem alapul, melyet javaslok mindenkinek, aki a tudatos álmodás útjára lép és mélyebb titkokra is kíváncsi, mint a Tholey féle pszichológiai alapú elemzés és technikák (később természetesen ezeket a módszereket is ismertetem). Magaña a könyvben hosszas bevezetőt ír, hiszen illik tudni és persze ez esetben szükséges is, a mexikák (mesikák) történetét. Az eredet, a legendák megőrzése teszi különlegessé és igazán hasznossá ezeket a módszereket. De számunkra most az alapfogalmak bizonyulnak sürgetőbbnek (Magaña előadásiról, tanításairól sok videót találhatsz a youtubon, legtöbbje magyar felirattal vagy tolmács segítségével számunkra is elérhető szerencsére!).

day-and-night-694840_960_720.jpg

A tonál és a naguál

Már Castañeda esetében is ismerősek voltak ezek a kifejezések, nem véletlenül! A mexikói kultúra, toltékok, maják világának alapköve ez a két szó. Számtalan írás született ezek meghatározásáról, sokféle nézet és még több magyarázat. Szokás szerint kiszedegettem azokat a dolgokat, amikkel közelebb tudom hozni ezt a két világot a mi, szabályok közé zárt felfogásunkba. Íme:

 

Tonál

 

A világ, melyet ébren érzékelünk. Az anyag, a neveltetésünk, a szokásaink, más emberek hozzánk való viszonya, a szabályok és mindaz, amit a fizikai sík magába foglalhat, a tonál.

Szemünk nyitva, a nap süt és mi csodáljuk a fákat, a virágokat és a rájuk szálló méheket.

A tonál szimbóluma, irányítója a Nap. A tonál kifejezés a Tonatiuh szóból ered, melynek jelentése, Nap (mint égitest).

A tonálban csodálkozunk, csodálunk, szenvedünk, ragaszkodunk, félünk és szeretünk. Úgy látunk és úgy szeretünk, ahogyan azt tanították nekünk. Ahogyan azt, egy számtalan ember akaratából létrehozott tudat által megismertünk. Hiszen azt mondták, hogy az alma piros. És mi elhittük, hogy így van és megtanultuk, hogy milyen a piros szín. Mindent megtanultunk. Biztonságban érezzük magunkat ebben az észlelésben, mert 5 érzékkel érzékeljük ezt a világot. Szeretünk érinteni, ízlelni és a többi. Otthonosan érezzük itt magunkat. Sőt! Mi magunk is építjük ezt a valóságot. Teszünk hozzá, létrehozzuk saját kis belső világunkat, melyeket aztán falakkal vehetünk körbe. Óvjuk a tonált. Szeretjük.

Csakhogy felmerül a kérdés: ez a valóság? Vagy inkább: ez az egyetlen valóság?

Energia létezik. Minden abból áll. Az energia a Minden. Energia a szék, az asztal, az ember és a növény is. Energia az ébrenlét, a gondolat. Vajon nem lenne e képes az energia egy másfajta világ létrehozására? Ha pedig képes lenne....miért ne tenné meg? Egyáltalán szükség van erre? Vagy máris létezik? Mindig is létezett?

A spirituális szóhasználat, miszerint ahogy fent, úgy lent vehető alapul. Az ellentétek, az egyensúly, azaz a fehér és a fekete, a yin és a yang és a többi. Ha van ébrenlét, van alvás is és ha van fizikai világ ébrenléti állapotban, akkor kell még ott lenni egyéb világnak is akár álmodási időnkben.

 

Naguál

 

„Az ősi kozmológiában ez minden, a tonálon túlmutató dologra utal.”

– Sergio Magana

Míg a tonált a napenergia szabályozza, addig a naguált az egész Univerzum. Tehát úgy kell elképzelni ezt a két fogalmat, hogy a naguál a minden, a tonál pedig ennek egy része. Így érthetővé válik, hogy amennyiben álmodásban a naguált aktiváljuk, más világokban járunk. Amennyiben pedig tudatunkra ébredünk ebben a világban, úgy azt hiszem mondanom sem kell, határtalan tudást találunk egy karnyújtásnyira.

A naguál sok jelentéssel bír még. Azt az energiatestet is nevezik naguálnak, mely az álmok világában érzékel (álomalak, álomtest), de mexikóban naguálnal hívják az ősi tudásukat birtokló varázslókat is.

A naguálban olyan világokat ismerhetünk meg, melyekben halott ismerőseinkkel is találkozhatunk, azaz a holtak birodalmával, de láthatjuk őseinket, előző életeinkbe is betekintést nyerhetünk. A keleti vallásokban ennek a megfelelője a karma.

Minden vallásban megvan a tudás, csak más az elnevezés. A világunk egy hatalmas összefüggés, csak látni kell ezeket a szálakat mindenben és rájövünk, hogy minden ugyanazt tanítja, csupán a tanítás módjában különböznek és természetesen a kultúra és a nyelvhasználat befolyásolja, de a lényeg mindegyikben ugyanaz. Más világok, előző életeket, energiák használata. A mexikói kultúra leginkább az álmodásra koncentrálta tudását. Érdekes belegondolni, hogy az ősi maják, hihetetlen tudásukra álmodásban tehettek szert.

Az álmodás maga, határtalan képességeket rejt. Tudatos álmainkkal befolyásolhatjuk jövőnket, jobbá tehetjük fizikai valónk létét a sok új információ mellett, amit a hatalmas kozmoszban tett utazások révén szerezhetünk. Csodálatos lehetőség ez, de egyben félelmetes is. Hiszen tudjuk: mindennek két oldala van. Ez az út nem veszélytelen. Ezért kell rá felkészülni a lehető legjobb tudásunk szerint.

Még hogy a magyar nem szeret olvasni?!

Tegnap mellettem várakozott 3 fickó. Munkás emberek, uram bocsá' (buta előítéletek!), de nem gondoltam volna, hogy ezek a középkorú munkás férfiak könyvekről fognak csacsogni. Mégis így volt. Közel álltam és ha akartam, ha nem, hallottam a dilemmájukat.

Imádják a könyveket! Az új könyvet, az illatát, a fogását, mindent. Sokrétű az érdeklődési körük is. Csakhogy! Sajnálattal beszéltek arról, hogy rettentően drágák a könyvek, ezért inkább antikváriumból vásárolnak vagy sehogy... E-könyv szóba se jöhet, csakis a szép, új könyvek. Azt szeretik. Illetve csak szeretnék...

Három könyv kiadása után pofátlanul, de odamentem hozzájuk és illedelmesen beoldalogtam a társalgásba. Szerettem volna, ha megértik, miért is olyan nagyon drágák a könyek és vannak más megoldások is. Jómagam is kiadónál kezdtem. Ezeknél a kiadás úgy működik, hogy ők előállíttatják a könyvet egy nyomdával, ahol nekik esetenként máris van hasznuk. Eladják az írónak, amin szintén van hasznuk (én a saját könyvemet is már eleve nagyon drágán tudom csak megvenni például), vagy továbbadják a nagyobb könyvesboltoknak, ahol bizony jó nagy hasznot rátesz néhány bolt. Ez színtiszta marketing és üzlet. Ez azt jelenti, hogy ha egy könyv nyomdai előállítása (nagyobb tétel esetén) kerül a példa kedvéért 800 Forintba, akkor azt az író megveheti a kiadótól kb. 2500 Ft-ért, a boltban pedig mindez úgy 3500 Ft-ba kerül majd (oké, ez talán a legsarkítottabb eset, de van erre is példa sajnos. Most nem térek ki a részletekre, sok útja, módja van az előállításnak is, sok mindentől függ az ár még, de vegyük ezt alapul.).

Nos, ezért nem veszünk mi annyi könyvet, nem pedig azért, mert nem szeretünk olvasni! Rettentően drágának tűnik, jogosan. A 3 férfi nyugtázta a történetet, de megoldást is kerestek, mert nem akarták elhinni, hogy nem lehet olcsóbban hozzájutni egy-egy jó könyvhöz.

Az egyik jó megoldás, ha a kiadó boltjában vásárolsz. Ott máris olcsóbb, mert így kimarad a könyvesbolt, mint utolsó lépcsőfok, azaz mint újabb árrés.

Másik jó megoldás a magánkiadásban kiadott könyvek keresése. A magánkiadás útja "kihagyja" a kiadói lépcsőt is, ezáltal a könyv máris jóval olcsóbb lesz, akár az írótól veszi meg az olvasó, akár a könyvesboltban. Mert szerencsére a boltok szóba állnak a magánkiadásokkal is, igaz, azokat nem nagyon reklámozzák, sokkal inkább a kiadókat, nyilván ennek is megvan az üzleti háttere és érdeke, ez már csak így működik, ezt el kell fogadnunk. Mindennek a hátulütője - mondhatnánk -, hogy magánkiadásban akárki, akármit ki tud adni. Nem kell hozzá más csak egy vállalkozói, meg egy nyomda, meg persze rengeteg munka. Ez így nagyjából igaz is. Bárki, bármit kiadhat ma már. De tegyünk még egy csavart a történetbe... Én annak idején négy kiadóhoz küldtem el az első könyvemet. Mind a négy visszajelzett, hogy nagyon szeretné kiadni. Volt amelyik már pár perccel később, volt, aki órák múlva, de volt olyan is, aki csak napok múlva. Ez utóbbikat tudtam komolyan venni, mert az ugye lehetetlen hogy egy könyvről pár perc alapján megállapítsa valaki, hogy az jó vagy nem. Az én megfigyelésem (ami más írókkal közösen vett tényeken alapul) azt mutatja, hogy a kiadók egy része is bizony mindent kiad (tisztelet a kivételnek, mert azért az is van bőven), ha pedig van elég pénzed még híres író is lehet belőled, mert a könyvek ismerettsége ma már sok esetben, nem azon múlik, hogy mennyire jó, hanem, hogy mekkora a marketingje! Tudok olyan könyvekről, ami nem éppen világhírű, de szerintem az egyik legjobb könyvsorozat a világon. Csakhogy nincs mögötte többmillió forintba kerülő marketing. :-(

Harmadik megoldás: ha a kedvenc könyved nagyon drága a boltban, akkor nézz körül más, hasonló kategóriában az olcsóbb könyvek között, vagy marad az antikvárium.

Negyedik megoldás... tudom én, hogy nem olyan, meg nem az igazi, meg nincsen neki finom illata, nem zizeg a papír, de az e-könyvre is rá lehet fanyalodni (én például nagyon szeretem azt is), ha éppen nagyon szeretnénk azt a bizonyos könyvet, de túl drága. E-könyv verzióban biztosan olcsóbb. Külföldön már egyre több az e-könyvet olvasó, olyannyira, hogy lassacskán lekörözi a papír alapú könyveket is. Hogy ez jó-e vagy szomorú? Talán is-is. :-) Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is.

Szóval a 3 úriemberrel abban állapodtunk meg, mint végső konzekvencia, hogy az Olvasó szemszögéből az a legjobb, ha jól körülnéz, keresi a magánkiadásokat is, mert ezek olcsóbbak és valószínűleg ugyanúgy találhatunk ott is jó könyveket. :-)

Amit pedig még fontosnak tartok: magyar írók között is akad bőven kiváló író! Sok írót ismerek és sok jó könyvet. Sokan próbálkoznak külföldi álnévvel, mert (sajnos jogosan), tartanak attól, hogy a magyar írókat lebecsülik az ország olvasói. Kedves Olvasók! Adjatok egy esélyt a magyar íróknak (a kevésbé ismert embereknek) is. A könyveik nem feltétlenül olyan drágák, mint a külföldiek, mégis akad közöttük talán még jobb is! ;-) Az én top 3 íróim között bizony ott van egy kortárs magyar író is ;-)

Íme hát a megoldás egy mondatban: jól nézz körül, ne utasíts el se a kiadó hiánya, se írói származás alapján egy könyvet, mert így is találhatsz kincseket, méghozzá jó áron!

Egy szó, mint száz, szeretünk mi olvasni, csak van, hogy a pénztárcánk nem bírja. :-D

Ébresztő - új / friss / más

Na kérem, olyan ötlettel gazdagodtunk, hogy nacsak! Ébresztő csoportot hoztunk  létre. Hogy miért? És miben más ez?

29594432_1727887593900744_3579472329420047450_n.jpg

Íme a leírás:

Megpróbálunk egy új, pozitív világnézetet hozni. Olyat, ami a dolgok mögé néz, a bensőkben keresi a válaszokat és a boldogság, szabadság útjára vezet. Bárki tehet fel kérdéseket, amiket közösen megbeszélünk, ötleteket és új nézeteket is kibeszélünk, problémákat oldunk meg, tágítjuk egymás látókörét anélkül, hogy megpróbálnánk meggyőzni a másikat az igazunkról, vita nélkül! 
A szeretet jegyében viselkedünk és a segítség, egymás felébresztése a célunk. Ez nem mindig kedves és szép, mert a világ nem csak rózsaszín és tudom, hogy az őszinteség néha kemény, az igazság néha fáj, de ez a csoport nem arról szól, hogyan simogatjuk egymás buksiját, hanem, hogy felébredjünk abból a téves hitből, amik a gondokat okozzák. 
Kedves csoporttagok! Szeretettel forduljatok egymáshoz és őszintén!

Ui.: Vitázókat, erőszakosakat, okoskodókat, csúnyán beszélőket azonnal, figyelmeztetés és kérdés nélkül kizárunk a csoportból, ezzel megőrizve a színtiszta szereteten alapuló segítségnyújtást és a megfelelő alapokon nyugvó magyarázatokkal szolgáló lélekébresztést.

Köszönöm a figyelmeteket és az időtöket, amit arra szántatok, hogy elolvassátok ezt a bejegyzést! :-) Legyen csodás napotok és írjatok, kérdezzetek, hozzátok be magatokat a csoportba, mert mi rátok vagyunk kíváncsiak és nektek próbálunk adni! 


"Ezzel együtt ez a csoport arról is fog szólni, hogy mi hogyan is élünk. Egy író, aki arról ír, hogy mi a valódi boldogság... és nem csak ír róla. Én meg is élem a mindennapjaimban azt az életet, amire mindenki vágyik. Megélik a körülöttem lévők is és már sok Olvasóm is. Szeretném megmutatni, hogy milyen is ez, azaz milyen a valódi belső boldogság. Tévhitek helyett én/mi leszek/leszünk az élő példa, ha nem bánjátok. :-) Én erre tettem fel az életemet, így hát mi más lenne a leghitelesebb, ha nem az életem... (Nemsokára a youtube csatornám videóit is posztoljuk erről) Fogadjátok szeretettel! :-)" - Halász Emese, író

Tisztelettel és szeretettel: Emese és Zoltán

Minden héten új témával jövünk, kibeszélők lesznek, problémamegoldások, ébresztő gondolatok ébredőknek ébresztőktől. E heti témánk máris elindult, melynek címe: Bezzeg a mi időnkben avagy a Változások kora.  Megjött a kedved az ébresztő gondolatokhoz? Csatlakozz: ÉBRESZTŐ CSOPORT (katt).

 

Magaña és Castañeda – Tudatos álmodás 8. Rész

Az Összegzés, mint a tudatos álmodáshoz vezető egyik út, viszonylag rövid téma volt, ám annál több időt vesz igénybe a gyakorlása. Gondoljunk csak bele, mennyi ismerős, barát, családtag, iskolatárs, kolléga keresztezte eddig utunkat. S mindezekkel külön-külön minden eseményt újra végigjátszani a fejünkben, majd egyenként söpréssel az energiákat rendszerezni. Évekig tarthat. Castañeda saját írása alapján az első összegzését kicsivel több, mint egy évig végezte. Valóban, már a nevek összeírása is több hetet igénybe vehet, mire tökéletesen összeszedjük a már említett csoportok neveit. Mi a férjemmel csoportokat alkotva szedtük össze a neveket, ellentétben a Castañeda könyveiben olvasható leírással, azaz időrendben visszafelé kellene haladni. Úgy gondoltuk, első körben, a könnyebb út is elegendő lesz az ismerkedéshez ezzel az energiajátékkal, de természetesen a későbbiekben már az időrendet javasolom magam is.

Sergio Magaña egyszerűbb feladatokkal lát el bennünket, rövidebb ideig tartanak, én mégis valahogy az Összegzés felé hajlok. Nekem valahogy az beilleszthetőbb a huszonegyedik századba, összetettebb, elérhetőbb és értelmezhetőbb, mint a maja kultúra nyomán haladni. Talán furán hangzik az értelem szó egy ilyen spirituális témában, de gyermekkorom óta leküzdhetetlen vágyamat, miszerint mindent érteni akarok, nehéz legyőzni.

A lényeg azonban, mint mindig, most is a bennünk rejtőző hitben leledzik.

Kedves Olvasó, a következőkben olyan alapfogalmakkal ismerkedünk majd, melyek elengedhetetlenek a mexikói, tolték, maja kultúrában gyökerező álmodás gyakorlataihoz s melyeket egyaránt használ Castañeda és Magaña is, ahogyan szinte minden, a tudatos álmodás útjára tévedt elme. Más világok, más fogalmak várnak mindannyiunkat.

Az álom harcosai - Tudatos álmodás 7. rész

Mielőtt rátérnénk a Magaña féle álmodási módszerekre, egy kis pihentető gyanánt, ismerjük meg az álom harcosai kifejezés mögötti tartalmat is. Azt hiszem a Castañeda-összegzéshez szükség is van erre, mindamellett egy kis pihenő ezen a nehéz úton, soha sem árt.

fantasy-2888191_960_720.jpg

Az álmodás fejlesztése, a tudat második figyelembe vitele, de hogy messzebbre ne is menjek, egyáltalán maga a fejlődés bármilyen téren, mindig harc. Harcolunk önmagunkkal, a világról addig alkotott képünkkel, a tudás befogadásával, az ébrenléttel és az alvással, az időhiánnyal, másokkal és a véleményükkel. Folyton harcolunk.

S e harcok közben mindig vannak és lesznek lemorzsolódások. Van, hogy egyes félelmeinket zsúfoljuk egy lelkünk legmélyebb bugyrában található raktárba, hogy beférjenek újak, vagy más gondolatok. Van, hogy emberek hagynak el minket, mert már másfelé visz az útjuk, vagy mert nem értenek meg minket és van, hogy hiába harcolunk azért, hogy másoknak jobb legyen, de rá kell jönnünk: ezzel, egyedül vagyunk. Valami mindig lesz, amiben magányosak leszünk. A magány pedig az egyik legnagyobb visszahúzó és hajtóerő egyben. Olyan akár a félelem.

Az összegzéssel le kell zárnunk a múltunkat. Főként azokat az energiákat, melyek visszahúznak minket. Ez azzal jár, hogy vagy mi hagyunk el emlékeket, fájdalmakat, szokásokat vagy épp embereket az életünkből, vagy, ha már jól csináljuk, akkor maguktól hagynak el bennünket. Minden út, harc önmagunkkal. Ne hidd, kedves Olvasóm, hogy a végén egyedül maradsz! Ha valamit elhagysz, valami új mindig rád talál helyette. Fájdalmas csak akkor lesz a sok elhagyás, ha ragaszkodsz hozzá. Az Összegzés épp arról szól, hogy ezeket a ragaszkodásokat el kell engedni. Ezek mind energiát vesznek el. Ha valaminek helye van az életedben, akkor vissza fog térni. Talán már más jelleggel, nem olyan önző módon és te sem fogod engedni, hogy az energiádat lecsapolják. A múltadat kell lezárni, nem a jelent és végképp nem a jövőt, melyben még oly sok minden kap majd helyet! Ezért aztán, ha magányosnak érzed és harcokkal telve ezt az utat, akkor se add fel, mert mindennek célja van a világon, főként, ha erre az útra lépsz. Másfelől pedig: csak a kezdet nehéz. Ami ezután következik felér egy csodával!

Castañeda összegzése - Tudatos álmodás 6. rész

Már beszéltünk az összegzésről, mint a tudatos álmodás egyik eléréséhez szolgáló gyakorlatról. Na persze ez nem csak a tudatos álmodást segíti, hanem az ember alapvető világlátását is szépen átvariálja egyfajta külső szemlélődő, normál gondolkodású és teljes önismerettel rendelkező látásmódba. Többféle technika van, kezdjük a Castañeda féle összegzéssel.

woman-3030681_960_720.jpg

Bár könyveiben kevésbé részletezi, megpróbáltuk összeszedni minden tudásunkat és ez alapján leírni a lényeget:

1. Vedd sorra az összes embert, akivel eddig életed során találkoztál. Írd fel ezeknek az embereknek a nevét.

Nincs kérdés ugye? :-D Igen, jól értetted. Mindenkivel, akivel valamilyen kapcsolatba kerültél (beszélgettél, segítettél neki, szerelmes voltál belé, stb) annak a nevét össze kell gyűjtened. A párom alig kezdte el, én még szinte egyáltalán nem, és ő már most körülbelül 600 névnél tart. A nevek összeírása napi fél óra rászánással is hetekbe telhet. A könyv azt mondja, időrendben haladj visszafelé.

Itt kell megjegyeznem, hogy mi ezt sem így csináljuk, mint ahogyan sok más dolgot is a saját fejünk után menve végzünk el. Csoportokat alkottunk: család, barátok, szerelmek, iskola, munkahely, stb. így könnyebb összeírni a neveket. Majd a végén megpróbáljuk időrendbe tenni, de az is lehet, hogy nem.

2. Ha megvannak a nevek, akkor kezdd el lejátszani a fejedben mozizva az első névvel kapcsolatban megtörtént eseményeiteket. Például nálam a Zoli (párom, férjem) lesz értelemszerűen az első név, ha időrendben visszafelé kell haladni ugyebár. Két éve ismerjük egymást és ez idő alatt elég sok mindent éltünk meg. Mindent újra kell látnom gondolatban, időrendben visszafelé, tehát mától a megismerkedésünkig. Lejátszani akár egy filmet, minden eseményt. Igyekezzünk eközben inkább figyelők, mint megélők lenni. Próbáljuk a lehető legkevesebb energiát (érzelmet) belevinni ebbe a moziba, hiszen most az a cél, hogy visszaszerezzük az akkor elvesztett energiákat, nem pedig az, hogy újakat veszítsünk el!

Igen, jól látod, ez akár évekbe is telhet, hacsak nem vagy 7 éves. Bárcsak akkor elkezdtem volna már! :-D

3. Söprő légzéssel visszanyerjük az energiánkat.

A söprő légzés

Az események lejátszása után balra fordítjuk a fejünket, miközben mélyen, lassan teleszívjuk tüdőnket levegővel. Eközben gondoljunk arra, hogy az esemény helyszíneit, az embereket, mindent, akár egy porszívó a papírzsepit, beszívjuk. Minden energiát beszívunk ezzel a levegővétellel. Majd innen, jobbra fordítjuk a fejünket, s közben kilélegzünk. Lassan, mélyen. Ezzel visszaadjuk azokat az energiákat, melyeket elvettünk. Ha ez megvan egyfajta megnyugvást és egy kis feltöltődést is kell éreznünk. Lezártuk a múltunk e darabkáját. Az energiák visszaálltak olyan helyzetükbe, olyan mértékben vannak jelen, mint akkor, mikor még nem ismertük a másikat. Így haladunk tovább a következő névre és a vele kapcsolatos események újrajátszására. Minden egyes söprő légzéssel egyre több vagyis inkább jobb energiánk lesz, szóval csak a kezdet nehéz, nem kell elijedni ettől az egésztől.

A következő részben megismerkedünk a Magaña féle összegzéses technikákkal.

Addig is:

Virágzó álmokat!